Determinant aspects of the deciduous fruit production in the province of Tungurahua, Ecuador
DOI:
https://doi.org/10.17268/manglar.2020.035Resumen
The province of Tungurahua is well known for the production of deciduous fruit trees in Ecuador, however, its production is impacted by some issues that affect productivity. The purpose of this investigation was to conduct a diagnosis of the production system of deciduous fruit trees in 6 locations in Tungurahua province. Surveys were carried out to obtain information on 117 production units (farms). A regression model was used to determine the relationship between the variables and their incidence in the production system. The results showed that peach (Prunus persica) is the fruit crop with highest yield (16.19 t ha-1), followed by apple (Malus domestica) (13.36 t ha-1) and pear (Pyrus communis) (13.15 t ha-1). Apple cultivars Emilia and Golden Delicious, cv. Uvilla of pear and Conservero Amarillo of peach were the most cultivated in Tungurahua. The main factors that influenced the farmer income were: Land area used for cultivation, reason for growing fruit trees, age of the producer, fruit selection and type of production. It is necessary to advocate to expand the cultivated land area of these fruit crops in order to satisfy local demand and compete with imports of these fruits.
Descargas
Referencias
Aparicio, J.; Martínez, M.; Morales, J. 2004. Modelos aplicados en R. Universidad Miguel Hernández. Alicante, España. 215 pp.
Aular, J.; Casares, M. 2011. Consideraciones sobre la producción de frutas en Venezuela. Revista Brasileira de Fruticultura 33(spe1): 187-198.
Berdeja-Arbeu, R.; Gómez, M.V.; Méndez-Gómez, J.; et al. 2019. Rendimiento y calidad de fruta de lima ‘Persa’ con nutrición química, estiércol y leguminosa en Martínez de la Torre, Veracruz, México. Investigación y Ciencia de la Universidad Autónoma de Aguascalientes 27(78): 44-50.
Biney, G.; Okyere, G.; Alhassan, A. 2020. Adaptive scheme for ANOVA models. Journal of Advances in Mathematics and Computer Science 35(4): 12-23.
Bravo, J. 2013. Manzanas: una temporada de alto valor de exportaciones. ODEPA. Santiago, Chile. 13 pp.
Cobo, E. 2019. Gestión digital: Ecuador y Chile intercambian petróleo crudo por frutas y otros alimentos. Revista de Economía Gestión Digital. Disponible en: https://revistagestion.ec/economia-y-finanzas-analisis/ecuador-y-chile-intercambian-petroleo-crudo-por-frutas-y-otros.
Ducuara, W. 2017. Los frutales caducifolios: Un recorrido a través del contexto agroindustrial y social Boyacense. Cultura Científica 15: 78-90.
Fadón, E., Fernandez, E., Behn, H., y Luedeling, E. 2020. A Conceptual Framework for Winter Dormancy in Deciduous Trees. Agronomy 10: 241.
Fariglio, N.; Bouzo, C.; Travadelo, M. 2020. Cultivos frutales y ornamentales para zonas templado–cálidas: Experiencias en la zona central de Santa Fe. Ediciones UNL. Santa Fe, Argentina. 288 pp.
Fischer, G.; Casierra-Posada, F; Villamizar. C. 2010. Producción forzada de duraznero (Prunus persica (L.) Batsch) en el altiplano tropical de Boyacá (Colombia). Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas 4(1): 19-32.
Flores, J. 2011. Determinación de los índices de madurez para la comercialización de durazno (Prunus persicae) variedad conservero amarillo en dos tipos de ambientes para mercados de la zona central del país. Tesis de Ingeniero Agrónomo, Universidad Técnica de Ambato, Ambato. Ecuador. 95 pp.
Galarza, F.; Díaz, J. 2015. Productividad total de factores en la agricultura peruana: Estimación y determinantes. Economía 38(76): 77-116.
García, S.; Arguello, A.; Parra, R.; et al. 2019. Factores que influyen en el pH del agua mediante la aplicación de modelos de regresión lineal. INNOVA Research Journal 4(2): 59-71.
Gómez, A.; Malvicini, L. 2011. Sistemas de conducción y crecimiento vegetativo en durazno (Prunus persica, L.), bajo condiciones del trópico alto. Cultura Científica 10: 36-44.
Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias (INIAP). 2008. Guía técnica de cultivos. INIAP. Quito, Ecuador. 320 pp.
Jaramillo, M. 2016. Aplicación de técnicas de deshidratación, maceración y escaldado, para la conservación de manzanas Red Delicious, Flor de mayo y Emilia. Tesis de Licenciado en Gastronomía y Servicios de Alimentos y Bebidas. Universidad de Cuenca, Cuenca. Ecuador. 124 pp.
Küden, A. 2020. Growing deciduous fruits, chilling and dormancy breaking research under low chill conditions. Acta Horticulturae 1280: 145-154.
Larqué, B.; Sangerman D.; Ramírez B.; Navarro A.; Serrano, M. 2009. Aspectos Técnicos y Caracterización del Productor de Durazno en el Estado de México. Agricultura Técnica en México. 35(3): 305-313.
Lorca, A. 2018. Situación del Peral en Chile: Cultivares, costos y perspectivas. Universidad de Talca. Talca, Chile. 14 pp.
Martínez, A.; Villacís, L.; Viera, E.; et al. 2019. Clean production of castilla mora (Rubus glaucus Benth), in ecuador based on microorganism, for a good living of fruit farmers. Journal of the Selva Andina Biosphere 7(1): 63-70.
Martínez, E. 2013. Estudio investigativo de la pera, producción, comercialización y aplicación en la gastronomía actual. Tesis de Administrador Gastronómico. Universidad Tecnológica Equinoccial. 130 pp.
Ministerio de agricultura y ganadería (MAG). 2019. Sistema de información pública agropecuaria (SIPA). Disponible en: http://sipa.agricultura.gob.ec/index.php/sipa-estadisticas/estadisticas-productivas
Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO). 2018. Producción y rendimiento de frutales. Disponible en: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC
Poerwanto, R.; Efendi, D.; Widodo, W.; et al. 2008. Off-season production of tropical fruits. Acta Hortícola 772: 127-133.
Puentes, G. 2006. Sistema de producción de frutales caducifolios en el departamento de Boyacá. Equidad y Desarrollo 5: 39-46.
Puentes, G.; Rodríguez L.; Bermúdez L. 2008. Análisis de grupo de las empresas productoras de frutales caducifolios del departamento de Boyacá. Agronomía Colombiana 26(1): 146-154.
PROCHILE. 2011. Estudio de mercado Manzanas en Ecuador. Ministerio de Relaciones Exteriores. Santiago de Chile, Chile. 22 pp.
Ramírez, L.; Potes, S. 2019. Estimación del rendimiento del cultivo de Passiflora edulis (Maracuyá) a partir de modelos estadísticos. Inventum 14(26): 33-42.
Salas-Salazar, N.; Molina-Corral, F.; Berlanga-Reyes, D.; et al. 2011. La fecha de cosecha y la síntesis de compuestos volátiles en frutos almacenados de manzanos ‘Golden Delicious’ y ‘Red Delicious’. Revista Fitotecnia Mexicana 34(4): 257–267.
Sangerman-Jarquín, D.; Larqué-Saavedra, B.; Omaña-Silvestre, J.; et al. 2014. Tipología del productor de aguacate en el Estado de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas 5(6): 1081-1095.
Soto-Parra, J.; Piña Ramírez, F.; Sánchez-Chávez, E.; et al. 2016. Fertirrigación con macronutrientes en manzano ‘Golden Delicious’: Impacto en rendimiento y calidad de fruto. Nova scientia 8(16): 162-180.
Schiffman, L.; Lazar L. 2000. Comportamiento del Consumidor. 10ma ed. Prentice Hall, Ciudad de México, México. 594 pp.
Viera, A. 2016. Diseño de un modelo de gestión empresarial para el fomento de la producción de frutales caducifolios en la provincia de Tungurahua. Tesis de Maestría en Dirección de Empresas, Universidad Andina Simón Bolívar, Quito. Ecuador. 84 pp.
Viera, W.; Viera, A.; Martínez, A.; et al. 2017. Factors influencing peach farmer income in the province of Tungurahua, Ecuador. Economía Agraria y Recursos Naturales 17(2): 133-141.
Viera, W.; Jackson, T. 2019. Biocontrol para sistemas de agricultura sustentable, Ecuador. En First Congress of Applied Biological Control, Quito, 4-6 oct, 2019.
Viteri, P. 2000. Variedad INIAP Diamante de duraznero: Una alternativa de alta rentabilidad para los valles interandinos del Ecuador. Revista Informativa del Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias 15: 11-12.
Viteri, P.; León, J.; Soria, N.; et al. 1995. Manual del cultivo de manzano (Malus damestica B) para los valles interandinos temperados del Ecuador. INIAP. Quito, Ecuador. 46 pp.
Descargas
Publicado
Número
Sección
Licencia
Manglar is an open access journal distributed under the terms and conditions of Creative Commons Attribution 4.0 International license