Efecto del contenido lipídico dietario y densidad de cultivo sobre el desempeño en crecimiento, canal y calidad de carne de la trucha arco iris (Oncorhynchus mykiss)

Autores

  • Manuel Paredes Facultad de Ingeniería en Ciencias Pecuarias, Universidad Nacional de Cajamarca. Ciudad Universitaria, Av. Atahualpa 1050, Cajamarca http://orcid.org/0000-0002-4717-3393
  • Kelly Ticlla Facultad de Ingeniería en Ciencias Pecuarias, Universidad Nacional de Cajamarca. Ciudad Universitaria, Av. Atahualpa 1050, Cajamarca

DOI:

https://doi.org/10.17268/manglar.2020.009

Resumo

Este estudio evalúo el efecto del nivel dietético de lípidos y densidad de cultivo sobre parámetros de desempeño, características de carcasa y composición nutricional de la carne de trucha arco iris alimentada con dos piensos, conteniendo dos niveles de lípidos, 12 y 18%, y dos densidades de cultivo, 5 y 15 kg/m3. Las truchas fueron distribuidas en 12 estanques con cuatro combinaciones de tratamientos, tres repeticiones por tratamiento. Se evaluó durante 112 días divididos en dos fases de engorde y acabado. Se determinó que el mejor peso final y conversión alimenticia (p < 0,05) de la trucha arcoíris se obtiene con un nivel de lípidos en la dieta de 18% y una densidad de cultivo de 5 kg/m3. Se encontró que los dos factores evaluados no influyen (p > 0,05) en el rendimiento de carcasa, peso de hígado e índice hepático-somático, pero sí en otras características de la carcasa. Del mismo modo el nivel de lípidos de 18% en la dieta genera mayor contenido lipídico (p < 0,05) en el músculo de la trucha.

 

Downloads

Os dados de download ainda não estão disponíveis.

Referências

Bar, N.; Volkoff, H. 2012. Adaptation of the Physiological, Endocrine, and Digestive System Functions to Prolonged Food Deprivation in Fish. In: Comparative Physiology of Fasting, Starvation, and Food Limitation. Springer Berlin Heidelberg. 69-89 pp.

Cleveland, B.M.; Hanson, B.K.; Wickramaratne, A.; Picklo, M.J. 2018. Deposition and mobilization of lipids varies across the rainbow trout fillet during feed deprivation and transition from plant to fish oil-based diets. Journal Aquaculture 491: 39-49.

Codabaccus, M.B.; Wing-Keong, N.; Nichols, P.D.; Carter, C.G. 2013. Restoration of EPA and DHA in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) using a finishing fish oil diet at two different water temperatures. Journal Food Chemistry 141: 236-244.

Davidson, J.W.; Kenney, P.B.; Manor, M.; Good, C.M.; Weber, G.M.; Aussanasuwannakul, A.; Turk, P.J.; Welsh, C.; Summerfelt, S.T. 2014. Growth performance, fillet quality, and reproductive maturity of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) cultured to 5 kilograms within fresh water recirculating systems. Journal Aquaculture, Research & Development 5(4): 2-9.

Dumas, A.; Raggi, T.; Barkhouse, J.; Lewis, E.; Weltzien, E. 2018. The oil fraction and partially defatted meal of black soldier fly larvae (Hermetia illucens) affect differently growth performance, feed efficiency, nutrient deposition, blood glucose and lipid digestibility of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Journal Aquaculture 492: 24-34.

Eya, J.; Yossa, R.; Ashame, M.F.; Pomeroy, C.F.; Gannam, A.L. 2013. Effects of dietary lipid levels on growth, feed utilization and mitochondrial function in low-and high- feed effcient families of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Journal Aquaculture 416-417: 119-128.

FAO. 2014. Manual práctico para el cultivo de la trucha arco iris. 1ª Edición. Ciudad de Guatemala, Guatemala. 39 pp.

Fontagné-Dicharry, S.; Larroquet, L.; Dias K.; Cluzeaud, M.; Heraud, C.; Corlay, D. 2018. Effects of dietary oxidized fish oil supplementation on oxidative stress and antioxidant defense system in juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Journal Fish and Shellfish Immunology 74: 43-51.

Jin, J.; Panserat, S.; Kamalam, B.S.; Aguirre, P.; Véron, V.; MÉDALE, F. 2014. Insulin regulates lipid and glucose metabolism similarly in two lines 4 of rainbow trout divergently selected for muscle fat content. Journal General and Comparative Endocrinology 204: 49-59.

Lee, S.; Small, B.C.; Patro, B.; Overturf, K.; Hardy, R.W. 2020. The dietary lysine requirement for optimum protein retention differs with rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum) strain. Journal Aquaculture 514: 734483.

Ma, R.; Liu, X.; Meng, Y.; Wu, J.; Zhang, L.; Han, B.; Qian, K.; Luo, Z.; Wei, Y.; Li, D. 2019. Protein nutrition on sub-adult triploid rainbow trout: Dietary requirement and effect on anti-oxidative capacity, protein digestion and absorption. Journal Aquaculture 507: 428-434.

Meng, Y.; Qian, K.; Ma, R.; Liu, X.; Han, B.; Wu, J.; Zhang, L.; Zhan, T.; Hu, X.; Tian, H.; Li, C. 2019. Effects of dietary lipid levels on sub-adult triploid rainbow trout (Oncorhynchus mykiss): 1. Growth performance, digestive ability, health status and expression of growth-related genes. Journal Aquaculture 513: 734394.

OCDE-FAO. 2017. Perspectivas agrícolas 2017-2026. París, Francia. 149 pp.

Suárez, M.D.; Trenzado, C.E.; García-Gallego, M.; Furnéa, M.; García-Mesa, S.; Domezaind, A.; Alba, I.; Sanz, A. 2015. Interaction of dietary energy levels and culture density on growth performance and metabolic and oxidative status of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Journal Aquacultural Engineering 67: 59-66.

Suárez, M.D.; García-Gallego, M.; Trenzado, C.E.; Guil-Guerrero, J.L.; Furné, M.; Domezaine, A.; ALBA, I.; SANZ, A. 2014. Influence of dietary lipids and culture density on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) flesh composition and quality parameter. Aquacultural Engineering 63:16-24.

Trenzado, C.E.; Carmona, R.; Merino, R.; García-Gallego, M.; Furné, M.; Domezain, A.; SANZ, A. 2018. Effect of dietary lipid content and stocking density on digestive enzymes profile and intestinal histology of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Journal Aquaculture 496: 10-16.

Velasco, C.; Librán-Pérez, M.; Otero-Rodiño, C.; López-Patiño, M.A.; Míguez, J.M.; Soengas J.L. 2016. Intracerebro-ventricular ghrelin treatment affects lipid metabolism in liver of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Journal General and Comparative Endocrinology 228: 33-39.

Wing-Keong, N.; Codabaccus, B.M.; Carter, C.G; Nichols, P.D. 2010. Replacing dietary fish oil with palm fatty acid distillate improves fatty acid digestibility in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss, maintained at optimal or elevated water temperature. Journal Aquaculture 309: 165-172.

Yildiz, M.; Eroldoğan, T.O.; Ofori-Mensah, S.; Engin, K.; Baltaci, A. 2018. The effects of fish oil replacement by vegetable oils on growth performance and fatty acid profile of rainbow trout: Re-feeding with fish oil finishing diet improved the fatty acid composition. Journal Aquaculture 488: 123-133.

Zárate, I.; Sánchez, C.; Palomino, H; Smith, C. 2018. Caracterización de la crianza de trucha arcoíris (Oncorhynchus mykiss) en la provincia de Chincheros, Apurímac, Perú. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú 29(4): 1310-1314.

Publicado

2020-03-31

Edição

Secção

ARTÍCULO ORIGINAL

Como Citar

Efecto del contenido lipídico dietario y densidad de cultivo sobre el desempeño en crecimiento, canal y calidad de carne de la trucha arco iris (Oncorhynchus mykiss). (2020). Manglar, 17(1), 55-60. https://doi.org/10.17268/manglar.2020.009