Rootstocks as a strategy to prevent wilting in granadilla (Passiflora ligularis Juss.) cultivation

Autores

  • Pablo Viteri Programa Nacional de Fruticultura, Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias (INIAP), Eloy Alfaro y Av. Interoceánica, Tumbaco, Ecuador.
  • Pablo Gaona Consultor independiente, Quito, Ecuador.
  • Michelle Noboa Universidad Santiago de Compostela, Programa de Doctorado en Agricultura y Medioambiente para el Desarrollo, Santiago de Compostela, España.
  • Jorge Merino Programa Nacional de Fruticultura, Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias (INIAP), Eloy Alfaro y Av. Interoceánica, Tumbaco, Ecuador.
  • Paúl Mejía Programa Nacional de Fruticultura, Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias (INIAP)
  • Milton Hinojosa Programa Nacional de Fruticultura, Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias (INIAP)
  • William Viera Programa Nacional de Fruticultura, Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias (INIAP)

DOI:

https://doi.org/10.57188/manglar.2025.038

Palavras-chave:

Fusarium, grafting, yield, survival, soluble solids

Resumo

In South America, diseases caused by soil-borne pathogens such as Fusarium are a major limiting factor for subtropical crops such as passion fruit (Passiflora ligularis Juss). This study evaluated the response to the use of rootstocks from Passifloraceae species related to passion fruit. A survival analysis was conducted to assess the resistance of this fruit crop to wilt under field conditions in an inter-Andean region of northern Ecuador. P. ligularis plants grafted onto rootstocks of four genotypes were evaluated, including P. edulis f. edulis (gulupa), P. edulis f. flavicarpa (yellow passion fruit), P. quadrangularis (badea), P. alata (sweet passion fruit), and P. ligularis as control (ungrafted). The highest yields were observed in plants grafted onto P. edulis f. edulis and P. edulis f. flavicarpa with 23.27 kg plant-1 and 20.52 kg plant-1, respectively, over a 6-month harvest period. These rootstocks also had the highest plant survival rates (95.60% and 92.00%, respectively). Consequently, gulupa and yellow passion fruit genotypes could be used as rootstocks to prevent the effects of wilting in granadilla crops.

Downloads

Os dados de download ainda não estão disponíveis.

Referências

Antón-Domínguez, B. I., Arquero, O., Lovera, M., Trapero, A., Agustí-Brisach, C., & Trapero, C. (2024). Resistance of pistachio grafted on different Pistacia rootstocks against Verticillium wilt under field conditions. Plant Pathology, 73, 2466-2476. http://doi.org/10.1111/ppa.13978

Aragón. J., Albuja, M., Guzmán, j., Burbano, E., & Aragón, M. (2019). Financiamiento productivo a los agricultores en la zona de Intag, Cantón Cotacachi. Anales Científicos, 80, 355-363 (2019).

Arias, J., Ocampo, J., & Urrea, R. (2016). Sistemas de polinización en granadilla (Passiflora ligularis Juss.) como base para estudios genéticos y de conservación. Acta Agronómica, 65,197-203.

Ayres, A. S., de Araújo, L. L., Soares, T. C., Costa, G. M., Reginatto, F. H, Ramos, F. A., & Zucolotto, S. (2015). Comparative central effects of the aqueous leaf extract of two populations of Passiflora edulis. Revista Brasileña Farmacognosia, 25, 499–505. http://doi.org/10.1016/j.bjp.2015.06.007

Rodríguez, L. F., & Bermudez, L. T. (2009). Economía y gestión del sistema de producción de pasifloráceas en Colombia. In: Miranda, D., Fischer, G., Carranza, C., Magnitskiy, S., Casierra, F., Piedrahíta, W., & Flórez, L.E (eds). Cultivo, poscosecha y comercialización de las pasifloráceas en Colombia: maracuyá, granadilla, gulupa y curuba. Bogotá: Sociedad Colombiana de Ciencias Hortícolas, p. 303-326.

Barik, S., Ponnam, N., Acharya, G., Kumari, M., Adamala, A. K., Petikam, S., Sangeetha, G., Singh, T. H., Singh, H. S., & Sahu, G. S. (2023). Assessment of Bacterial wilt-resistant Solanum genetic resources as rootstocks for yield and fruit quality traits in eggplant. Australasian Plant Pathology, 52, 253–269. http://doi.org/10.1007/s13313-023-00916-w

Bernal, J. (2010). El cultivo de granadilla. Corpoica. Disponible en: https://es.slideshare.net/cristianperezperez56/cultivo-de-la-granadilla Castro, J., & Cerdas, M. (2003). Manual de producción, cosecha y postcosecha de la granadilla. San Jose, Costa Rica: Ministerio de Agricultura y Ganadería.

Cabrera, C. (2006). Caracterización de las propiedades físicas y químicas del fruto de granadilla, Passiflora ligularis Juss. Ibarra: Universidad Técnica del Norte. DANE. (2015). Encuesta Nacional Agropecuaria. Boletín técnico. Bogotá, D.C. Colombia. pdf. 25 p.

Cañar, D. Y., & Caetano, C. M. (2012). Caracterización fisicoquímica preliminar como estrategia para promoción y conservación de tres frutales neotropicales. Acta Agronómica, 61, 83–84.

Castro Vásquez, D. P. (2020). Manejo agroecológico del cultivo de granadilla (Passiflora ligularis) en el Ecuador. Tesis de Pregrado, Universidad Central del Ecuador, Quito, Ecuador, 61 p.

De Oliveira, E. J., da Silva Santos, V., Souza de Lima, D., Machado, M. D., Sales Lucena, R., Nunes Motta, T. B., & Da Silva, C. M. (2008). Seleção em progênies de maracujazeiro-amarelo com base em índices multivariados. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 43, 1543-1549.

Di Rienzo, J., Casanoves, F., Balzarini, M., González, L., Tablada, M., & Robledo, C. (2016). InfoStat versión 2016, Grupo InfoStat, FCA, Universidad Nacional de Córdova, Argentina. Recuperado de: http://www.infostat.com.ar

Escobar, L. (1991). La sistemática y evolución de las Passifloras. En: Memorias. 1er Simposium Internacional de Passifloras. Palmira, Colombia. p. 51–54.

Espinosa, D., Melgarejo, L., Hernández, M., Melo, S., & Fernández, J. (2018). Physiological and biochemical characterization of sweet granadilla (Passiflora ligularis Juss) at different locations. Acta Horticulturae, 1194, 1459-1464.

Franco Mora, O., Tobar Reyes, J.R., Quijano Ruiz, R., & González Huerta, A. (2008). Caracterización preliminar de frutos de granada china (Passiflora ligularis Juss.) en Hueyapan y Teziutlán, Puebla. Ciencia, 15, 54-60.

Freitas, J. C. O., Viana, A. P., Santos, E. A., Paiva, C. L., Silva, F. H. L., Amaral Jr., A. T., Souza, M. M., & Dias, V. M. (2016). Resistance to Fusarium solani and characterization of hybrids from the cross between P. mucronata and P. edulis. Euphytica, 208, 493–507.

Gaona-Gonzaga, P., Vásquez-Rojas, L., Aguayo-Pacas, S., Viera-Arroyo, W., Viteri Díaz, P., Sotomayor-Correa, A., Medina-Rivera, L., Mejía-Bonilla, P., & Cartagena-Ayala, Y. (2020). Respuesta del cultivo de granadilla (Passiflora ligularis Juss) cultivar “Colombiana” al suministro de nitrógeno y potasio por fertirriego. Manglar, 17, 75-82.

Garcia, M. (2008). Manual de manejo cosecha y poscosecha de la granadilla. Bogota: Diseño, diagramación, impresión y encuadernación.

García, J., Floriano, J., & Vera, L. (2007). Enfermedades y plagas del cultivo de granadilla (Passiflora ligularis) en el departamento del Huila. Centro de Investigación Nataima, El Espinal, Tolima, CORPOICA, Colombia. p. 37.

Guerrero, E., & Hoyos-Carvajal, L. (2011). Buenas Prácticas Agrícolas (BPA) con énfasis en el manejo integrado de plagas y enfermedades de gulupa (Passiflora edulis Sims.). Bogotá, D. C. MADR, Asohofrucol, Fondo Nacional de Fomento Hortofrutícola, Universidad Nacional de Colombia, Facultad de Agronomía.

Habibi, F., Liu, T., Folta, K., & Sarkhosh, A. (2022). Physiological, biochemical, and molecular aspects of grafting in fruit trees. Horticulture Research, 9, uhac032.

Hoyos-Carvajal, L. M., & Castillo Corredor, S. Y. (2015). Enfermedades en granadilla (Passiflora ligularis Juss). In Melgarejo, L. M. (ed.), Granadilla (Passiflora ligularis juss): Caracterización ecofisiológica del cultivo. Universidad Nacional de Colombia. pp. 153-177.

Instituto Colombiano Agropecuario (ICA). Manejo de problemas fitosanitarios del cultivo de gulupa (Passiflora edulis Sims.): Medidas para la temporada invernal. Produmedios, Bogotá, Colombia, 31 p.

Joy, P. P. (2010) Passion Fruit (Passiflora edulis Sims): Passifloraceae; Kerala Agricultural University: Kerala, India; pp. 1–8.

Jorgensen, P., & Tye, A. (2017). Passifloraceae. En: León-Yánez, S., Valencia, R., Pitmam, N., Endara, L., Ulloa Ulloa, C., & Navarrete, H. (eds). Libro Rojo de Plantas Endémicas del Ecuador. Publicaciones del Herbario QCA, Pontificia Universidad Católica del Ecuador, Quito.

Khai, T. V., Thuy, V. T. B., Chau, N. T. M., & Giang, N. T. N. (2025). The impact of three rootstock types on Fusarium sp. wilt resistance in melons plants (Cucumis melo L.) in Can Tho city (Vietnam). Plant Science Today, 12, 1-7. http://doi.org/10.14719/pst.3596

Londoño, J. (2012). Evaluación de la resistencia genética de especies de Passiflora spp a Fusarium spp, agente causal de la “secadera”. Tesis Magister. Universidad Nacional de Colombia. Palmira, Colombia. 119 p.

López, M. C., Hurtado-Salazar, A., Ocampo, J., da Silva, D. F. P., & Ceballos Aguirre, N. (2023). Evaluation of purple passion fruit grafted onto a Fusarium wilt-tolerant rootstock. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 58, e03011. http://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2023.v58.03011

López, J., Romo, A. R., & Domínguez, J. G. (2008). Evaluación de métodos de injerto en sandía (Citrullus lanatus (Thub.) Matsum. & Nakai) sobre diferentes patrones de calabaza. Idesia, 26, 13-18.

Martínez, E. P., Vergara, J. A., Cruz, G. N., & Aguirre, J. E. (2024). Passilora root rot: Fusarium solani f.sp. passiflorae in Colombian production systems. Temas Agrarios, 29, 225-245. http://doi.org/10.21897/q15q0254

Meletti, L., Soares, M., Bernacci, L., & Passos, I. (2005). Melhoramento genético do maracujá: passado e futuro. En Maracujá: germoplasma e melhoramento genético. Planaltina: Embrapa Cerrados. cap. 3, p. 55-78.

Molagholizadeh, F., Hajianfar, R., Saremi, H., & Moghadam, A.A. (2023). Evaluation of tomato rootstocks resistant to the fungal wilt disease caused by Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici. Australasian Plant Pathology, 52, 195–205. http://doi.org/10.1007/s13313-023-00910-2

Naik, S. A. T. S., Hongal, S. V., Hanchinamani, C. N., Manjunath, G., Ponnam, N., Shanmukhappa, M. K., Meti, S., Khapte, P. S., & Kumar, P. (2024). Grafting bell pepper onto local genotypes of Capsicum spp. as rootstocks to alleviate bacterial wilt and root-knot nematodes under protected cultivation. Agronomy, 14, 470. http://doi.org/10.3390/agronomy14030470

Namisy, A., Chen, S. Y., Sritongkam, B., Unartngam, J., Thanarut, C., & Chung, W. H. (2025). Evaluation of luffa rootstocks to improve resistance in bitter gourd (Momordica charantia L.) against Fusarium wilt. Plants, 14, 1168. http://doi.org/10.3390/plants14081168

Navarrete, J. (2017). Estudio de la producción y comercialización de la granadilla (Passiflora ligularis) en la provincia de Imbabura (tesis pregrado). Universidad Técnica del Norte, Ibarra, Ecuador.

Nimbolkar, P. K., Awachare, C., Reddy, Y. T. N., Chander, S., & Hussain, F. (2016). Role of rootstocks in fruit production–A review. Journal of Agricultural Engineering and Food Technology, 3, 183-188.

Ocampo, J., Morillo-Coronado, Y., Espinal, F., & Moreno, I. (2022) Tecnología para el cultivo del maracuyá (Passiflora edulis f. flavicarpa Degener) en Colombia. Universidad Nacional de Colombia y Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria-Agrosavia Palmira. Palmira, Colombia.

Ortiz, E., & Hoyos, L. (2009). Secadera: Agentes causales y sintomatologìa asociada en gulupa (Passiflora edulis Sims.). Universidad Nacional de Colombia. 36 p.

Paredes, E. (2012). Perfil Comercial. Sierra exportadora. Arex: tu aliado para exportar. Rivera, B., Miranda, D., Ávila, L. A., & Nieto A. M. (2002). Manejo integral del cultivo de la granadilla (Passiflora ligularis Juss). Manizales: Universidad de Caldas, PRONATTA, 130 pp.

Patiño-Pacheco, M. J., & Pérez-Cardona, O. Y. (2021). Evaluación de la resistencia de genotipos de Passifloras a Fusarium solani f.sp. passiflorae en granadilla. Entramado, 17, 256-267.

Preisigke, S., Martini, F. V., Rossi, A. A. B., Serafim, M. E., Barelli, M. A. A., da Luz, P. B., Araujo, K. L., & Neves, L. G. (2015). Genetic variability of' Passiflora spp. against collar rot disease. Australian Journal of Crop Science, 9, 69-74.

Rodríguez-Carlosama, A., & Rodríguez-León. (2015). Granadilla (Passiflora ligularis Juss): Caracterización Ecofisiológica del cultivo. Departamento de Biología. Universidad Nacional de Colombia. Bogotá, Colombia.

Ríos, C. (2012). Perfil de mercado de la granadilla (Passilfora ligularis) (tesis de pregrado) Universidad Nacional José Faustino Sánchez Carrión, Perú.

Sierra-Escobar, J. A., Navarro Alzate, R. A., & Yepes, G. J. (2017). Efectos de la interacción de hongos micorrizo arbusculares (HMA) y Meloidogyne javanica en plántulas de granadilla (Passiflora ligularis Juss). Bionatura, 2, 21-26.

Silva, A. D. S., Oliveira, E. J. D., Haddad, F., Laranjeira, F. F., Jesus, O. N. D., Oliveira, S. A. S. D., de Carvalho Costa, M. A. P., & Freitas, J. P. X. D. (2013). Identification of passion fruit genotypes resistant to Fusarium oxysporum f. sp. Passiflorae. Tropical Plant Pathology, 38, 236-242.

Smith, S. N. (2007). An overview of ecological and habitat aspects in the genus Fusarium with special emphasis on the soil-borne pathogenic forms. Plant Pathology Bulletin, 16, 97–120.

Tamayo. P., Giraldo, B., & Morales, J. (1999). Enfermedades en semilleros y almácigos de granadilla. Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín, 52, 773- 779,

Vargas, Y., Nicolalde, J., Alcívar, W., Moncayo, L., Caicedo, C., Pico, J., Ron, L., & Viera, W. (2018). Response of wild solanaceae to Meloidogyne incognita inoculation and its graft compatibility with tree tomato (Solanum betaceum). Nematrópica, 48(2), 126-135.

Varón, E., Santos, O., Vera, Á., & Salamanca, J. (2009). Problemas fitosanitarios de secadera y mosca de los botones florales en el cultivo de la granadilla. Colombia. Corpoica. 52 p.

Viera, W., Shinohara, T., Samaniego, I., Terada, N., Sanada, A., Ron, L., & Koshio, K. (2022a). Pulp mineral content of passion fruit germplasm grown in Ecuador and its relationship with fruit quality traits. Plants, 11, 697. http://doi.org/10.3390/plants11050697

Viera, W., Shinohara, T., Samaniego, I., Sanada, A., Terada, N., Ron, L., Suárez-Tapia, A., & Koshio, K. (2022b). Phytochemical composition and antioxidant activity of Passiflora spp. germplasm grown in Ecuador. Plants, 11, 328. http://doi.org/10.3390/plants11030328

Viera, W., Shinohara, T., Sanada, A., Terada N., & Koshio, K. (2025). Physical and chemical characterization of passion fruit, focusing on the differences in juice carotenoids and sugars. The Horticulture Journal, 94, 190-199. http://doi.org/10.2503/hortj.QH-150

Wang, L., Yi, Q., Yu, P., Kumar, S., Zhang, X., Wu, C., Weng, Z., Xing, M., Huo, K., Chen, Y., & Guopeng Zhu. (2025). Rootstock selection for resisting cucumber Fusarium wilt in Hainan and corresponding transcriptome and metabolome analysis. Plants, 14, 359. http://doi.org/10.3390/plants14030359

Yockteng, R., Coppens, G., & Souza, T. (2011). Passiflora L. Springer. Verlag, Berlin. 129 pp.

Zakaria, L. (2023). Fusarium species associated with diseases of major tropical fruit crops. Horticulturae, 9, 322. http://doi.org/10.3390/horticulturae9030322

Downloads

Publicado

2025-09-30

Edição

Secção

Artículo original

Como Citar

Viteri, P., Gaona, P., Noboa, M., Merino, J., Mejía, P., Hinojosa, M., & Viera, W. (2025). Rootstocks as a strategy to prevent wilting in granadilla (Passiflora ligularis Juss.) cultivation. Manglar, 22(3), 371-377. https://doi.org/10.57188/manglar.2025.038

Artigos mais lidos do(s) mesmo(s) autor(es)